Wednesday, June 23, 2010

isu freemason..kita sebok x kena tempat..??

salam alaik~~
pernah dgr isu iluminati??freemason??
kecoh betol bila ada yg ckap..unsur2 iluminati ni ada dekat AJL,KLCC,logo MARA dan bnyak lagi..
hurm..sedar x kita yg kita sebok dok ckap suma bnda ni..
kita kaji helah2 Yahudi laknatullah ni..tnpa kita mampu untuk berbuat apa2??
sedar x kita yg kita dh masuk perangkap mereka??
boleh dikatakan suma bnda yg ada bentuk piramid..yg ada kompas..yg ada checkers floor..yg ada mata satu..yg ada tiang bla3,sumanya dikaitkan dgn unsur freemason....
sehinggakan struktur di Mekah pon ada unsur2 ni..ai,smpai ke mekah ker unsur ni masuk??nauzubillahimin zalik..

itu la..sebenarnya suma ni helah yahudi semata2 untuk alihkan perhatian kta..(wallahualam)
kita sebok dok ckap n bincang suma isu ni..sehinggakan kita lupa tugas n peranan sebenar kita..ya x??
kalo x caya,cuba antum sumaa tgok org2 yg sebok dok ckap pasal bnda ni..diorang buat ker tugas2 dkwah??diorang dh cukup jihad ker??(kalo dah,alhamdulillah..)
n then cuba antum tgok sahabat,sahibah,ustaz2 yg sebok di jalan dakwah..diorang ni x pulak sebok sgt dok kaji benda ni..seolah2 benda ni yg terlalu penting untuk dibincangkan..hurm....btol x??
hurm..so,apa yg kita perlu buat,kita buat..apa tanggungjawab kita,kita laksanakan..
jgn plak kita ni jadi sebok x kena tempat..hehe
kalo kita nicangkan isu ni smpai tahun depan malam raya pon,kita x mungkin mampu ubah apa2..melainkan kita letak bom untuk musnahkan suma tu..tp x praktikal kan??
so,kita cuba ubah diri kita,berjihad dgn hawa nafsu,berdakwah kepada kaum kuarga n sahabat handai,inshaAllah kita mampu mengubah dunia,islam akan tertegak semula..amin....

sabda Raasulullah saw:
"seorang mujahid sejati ialah dia yang memerangi hawa nafsunya demi untuk berbakti kpda allah...
dan seorang muhajir sejati ialah dia yg meninggalkan semua larangan allah ta'ala.."
p/s: hurm..moga2 perubahan kita dihitung sbagai hijrah ke arah kebaikan dan mati kita dikira sbagai syahid dlm perjuangan..!!

Sunday, June 6, 2010

bilakah kali terakhir kita mengalirkan air mata keinsafan..??

Cuba kita lihat video di bawah..anak2 ini menangis kerana kenangkan dosa2 lalu..kita pula bagaimana..??adakah masih istiqamah atau sebaliknya..astaghfirullahal azim..
teringat sabda baginda bahawa orang yg banyak ketawa di dunia,akan banyak menangis di akhirat..org yg banyak menangis di dunia pula akan banyak ketawanya di akhirat..
teringat juga..hurm..DUNIA INI PENJARA TERINDAH BUAT ORANG2 MUKMIN..

ya Allah..
jadikan aku golongan yg banyak tangis di dunia..amin....
ya Allah..
kali terakhir aku mengalirkan air mata keinsafan.....
bila ya Allah..??
aku rindukan titisan jernih itu..
hati ini merasa sungguh tenang membiarkan titis2 jernih itu membasahi pipi ini..
ya Allah..
Kau lembutkanlah hati ini tika hambaMu ini bermunajat kepadaMu..
Kau permudahkanlah kelopak ini mengalirkan titisan suci itu..
ya Allah..
seringkali ku menangis kerana ujian yang Kau datangkan..
jarang sekali aku merasa tenang menghadapi ujianMu..
hakikatnya,aku sangat2 mendambakan ketenangan itu..
kerna aku sedar,ujian itu rahmat yg sungguh besar untuk aku mendampingiMu..
ya Allah..
aku sedar..terlalu sedikit ku bersyukur atas nikmat yang Kau kurniakan(jadikan aku golongan yang sedikit iaitu golongan yang sentiasa bersyukur padaMu)..
terlalu banyak pula ku menangisi ujian dariMu..

ya Allah..
hinanya hambaMu ini..
moga titisan2 yg mengalir keranaMu..bakal menjadi saksi yg memadamkan api neraka kelak..
inshaAllah~~

video

Friday, June 4, 2010

is Allah satisfied..??what have we done as a muslim??

video

dakwah kepada famili..??

dakwah kepada famili..??mampu ker aku ni..??ya Allah,bantulah hambaMu ini..permudahkan jalanku ya Allah..
hurm,first hari tu aku terdetik nak bimbing adik(12thn)..sebab melihatkan pengaruh rakan sebaya yg makin menjadi2 skang ni..dulu rasa ok sket sebab dia sekolah agama rakyat..tp skang ni,dia pindah skul kat taman,tgh2 bandar,bergaul dgn kawan2 yang couple sana,couple sini,artis sana,artis sini,mashaAllah...i need to do samting!!
hurm,cmana erk nak dakwah kat adik..??kalo nak cakap pasal islam bla3...mesti susah kan..apa la budak kecik ni faham..huhu
dalam kebingungan ni,alhamdulillah satu hari terjawab jugak..satu petang dalam seminggu yg lepas,ada 'jaulah' kat taman tasik seremban..ramai btol saudara2 dari negeri2 lain yg datang,alhamdulillah..then,jumpa la sorang akak ni,tanya la.."akak,cemana eh saya nak dakwah kat adik sy??" akak pon jawab,"awak kena buat baik dgn adik awak,cuba rapati dia,layan dia dgn lembut....then bila dia dah rapat dengan awak,barulah hati dia akan tersentuh bila awak bercakap dgn dia..." hurm,terpukul aku sejenak..teringatkan komunikasi aku dgn adik..hurm,aku yg perlu ubah keadaan ni..selalu kalo dgn adik,macam anjing dgn kucing(hehe,paham2 jer la)
i need to change first before i could change others...hurm,so hari jumaat nak balik umah,berkesempatan gi shoping jap kat seremban parade..aku pon beli sepasang baju kurung,2 helai tudung untuk adik(sedih melihatkan tudung yg dipakai adik selama ni)..ingat nak belikan baju muslimah untuk adik,tp x da rezeki lagi..inshaAllah next time~~ so,hopefully adik suka dgn pemberian yg x seberapa ni..
then,tadi pagi timbul pulak satu benda..bangun2 pagi,aku dgr dekat family area(ruang tamu bahagian atas umah) ada orang pasang lagu akhil hayy..pasang kuat2 plak tuh...adoi,bingit betol pagi2 ni..then,xper la,diam jer..as long as it is nasyid....hurm,then jumpa mama..mama cakap mama masak nasi lemuni(yahoo,my favourite!!) mama cakap.....................

"kak cik,kak cik kena tolong mama......" aik,tolong aper pulak?? mama ckap.."rahsia............."hehe hurm,faham2...."

then,teringat la lagu maher zein yg menjadi kegilaan kat kolej..hah,gud idea!! lagu maher zein memang bes,lirik dia sgt2 menyentuh...
aku pun cari n mintak adik download lagu maher zein...alhamdulillah...

ai,cik adriana farzleen ni x bangun2 lagi(penat mak teh tunggu ni)....first time jumpa adriana,x sabar nak main dgn dia...adriana baru usia sebulan,anak menakan sulungku!!!!!!!!!!!
k,berundur dulu~~ nak kacau adriana..huhu
wassalam~~

subhanallah,nikmatnya~~

salam muhibbah~~

dah penat struggle 4 de exam n most important thing is..struggle 4 jihad....
Alhamdulillah setelah flight delay beberapa kali,akhirnya selamat juga sampai umah lebih kurang 12 malam..terkejut jugak tgk air kat taman naik..hurm,pelik..seingat aku,x pernah pon jadik camni..(ker aku yg x pernah amek taw pasal jiran??masha Allah)

bila sampai umah,alhamdulillah umah x neik air sebab umah tinggi sket..hurm,timbul satu rasa syukur tapi sayu mengenangkan umah jiran2 lain yg dinaiki air(paras separuh betis jer)..bila kuar kereta abg,bau hanyir cam air laut..aik,air laut melimpah??masha Allah..

nikmat yg x tergambar dgn perkataan..setelah 6 bulan x jejakkan kaki ke rumah tersayang..huhu hari tuh cuti bulan 3 x sempat balik..(gi pusing2 europe..hehe) so,nikmat yg Allah bagi ni,insha Allah nak manfaatkan sebaik mungkin..nak timba ilmu sebanyak mungkin(syukran kpd senpai yg bagi video2 yg sgt9 menarik,alhamdulillah).muhasabah sejenak,bnyak lagi ilmu agama yg aku blom tahu..betapa luasnya ilmu Allah..hanya setitis dari air laut,mungkin....plus,inshaAllah nak siapkan extended esei,world literature,math internal assesment bla3....................(keja dunia yg x pernah habis)

hurm..k,jap nak makan,mama dh bising..huhu
salam

Wednesday, June 2, 2010

ya Allah,rindunya......

Rindu ni rasa x tertahan lagi..and xtaw nak luah kat sapa..selain Allah,sahabat2 yg memahami.....
rasa nak saja pergi skarang jumpa si 'dia'..............ya Allah,rindu sgt..!! sebelum ni, x pernah rasa camni;( even skang tgh exam pon susah sgt nak fokus..hurm....rasa cam si 'dia' dekat sgt,mcm saudara rapat sgt walhal x pernah jumpa pun..


ya Allah,rindunya aku pada si 'dia' dan si 'dia',relawan Malaysia yg menyertai konvoi ke Palestin..Bila dgr ja ada relawan Malaysia yg join,hati ni rasa gembira sgt9..n of course rasa cemburu sgt..huhu ya Allah,selamatkan mereka..jika syahid milik mereka,alhamdulillah..masih ingat lagi kata2 seorang senpai, 'org islam ni kalo perang xkan pernah kalah..samada menang atau syahid(kemenangan terbesar)..

inshaAllah balik umah cuti sem ni nak manfaatkan sepenuhnya..nak ajak adik gi berlatih menembak dekat Pacific(Penang Mall)..walaupun blajar secara x rasmi,at least nak belajar jugak..sebak tengok video kat utube,budak perempuan kecil lagi seusia 6 tahun dah belajar meembak guna senapang..hurm,ana ni dah 19 pon x pandai pegang senapang lagi..bukan kata senapang,anak panah pon x pernah pegang...skang dah jadi camni,barulah nampak hikmah kenapa Nabi tuntut sgt belajar memanah(instead of berenang and menunggang kuda)..berenang pon x laju lagi..
hurm..ya Allah,serulah aku berjihad di jalanMu,xkan ku gentar lagi,amin....
apa lah gna ana belajar n belajar,sehinggakan ummat yg menderita seolah x dihiraukan..
pernah hari tu,rasa tertekan sgt x tawu apa yg boleh dibuat untuk saudara2 di Palestin..alhamdulillah,terbaca satu komen sahibah dekat YM..katanya,berjihad tinggalkan dosa2 yg kita lakukan sekarang,supaya Allah makbulkan doa kita buat saudara2 kita di Palestin..


teringat juga pernah dengar satu ceramah seorang ulama Indon(masa gi dgn sahabat2 kolej),kata beliau kita perlu perbanyakkan solat sunat taubat,bukannya solat sunat hajat..kerana pabila dosa kita Allah ampunkan,baharulah doa kita mudah dimakbul Allah..inshaAllah....

hurm..menyedari hakikat bahawa kita sangat perlukan ISLAM..bukannya ISLAM yg perlukan kita..islam akan tetap bangkit walaupun kita tiada kerana itu janji Allah yg pasti..tapi,apakah kita bersama2 islam semasa islam bangkit??tepuk dada tanya iman....
k,nak sambung study,sok paper chem.. salam jihad;)