Friday, June 4, 2010

dakwah kepada famili..??

dakwah kepada famili..??mampu ker aku ni..??ya Allah,bantulah hambaMu ini..permudahkan jalanku ya Allah..
hurm,first hari tu aku terdetik nak bimbing adik(12thn)..sebab melihatkan pengaruh rakan sebaya yg makin menjadi2 skang ni..dulu rasa ok sket sebab dia sekolah agama rakyat..tp skang ni,dia pindah skul kat taman,tgh2 bandar,bergaul dgn kawan2 yang couple sana,couple sini,artis sana,artis sini,mashaAllah...i need to do samting!!
hurm,cmana erk nak dakwah kat adik..??kalo nak cakap pasal islam bla3...mesti susah kan..apa la budak kecik ni faham..huhu
dalam kebingungan ni,alhamdulillah satu hari terjawab jugak..satu petang dalam seminggu yg lepas,ada 'jaulah' kat taman tasik seremban..ramai btol saudara2 dari negeri2 lain yg datang,alhamdulillah..then,jumpa la sorang akak ni,tanya la.."akak,cemana eh saya nak dakwah kat adik sy??" akak pon jawab,"awak kena buat baik dgn adik awak,cuba rapati dia,layan dia dgn lembut....then bila dia dah rapat dengan awak,barulah hati dia akan tersentuh bila awak bercakap dgn dia..." hurm,terpukul aku sejenak..teringatkan komunikasi aku dgn adik..hurm,aku yg perlu ubah keadaan ni..selalu kalo dgn adik,macam anjing dgn kucing(hehe,paham2 jer la)
i need to change first before i could change others...hurm,so hari jumaat nak balik umah,berkesempatan gi shoping jap kat seremban parade..aku pon beli sepasang baju kurung,2 helai tudung untuk adik(sedih melihatkan tudung yg dipakai adik selama ni)..ingat nak belikan baju muslimah untuk adik,tp x da rezeki lagi..inshaAllah next time~~ so,hopefully adik suka dgn pemberian yg x seberapa ni..
then,tadi pagi timbul pulak satu benda..bangun2 pagi,aku dgr dekat family area(ruang tamu bahagian atas umah) ada orang pasang lagu akhil hayy..pasang kuat2 plak tuh...adoi,bingit betol pagi2 ni..then,xper la,diam jer..as long as it is nasyid....hurm,then jumpa mama..mama cakap mama masak nasi lemuni(yahoo,my favourite!!) mama cakap.....................

"kak cik,kak cik kena tolong mama......" aik,tolong aper pulak?? mama ckap.."rahsia............."hehe hurm,faham2...."

then,teringat la lagu maher zein yg menjadi kegilaan kat kolej..hah,gud idea!! lagu maher zein memang bes,lirik dia sgt2 menyentuh...
aku pun cari n mintak adik download lagu maher zein...alhamdulillah...

ai,cik adriana farzleen ni x bangun2 lagi(penat mak teh tunggu ni)....first time jumpa adriana,x sabar nak main dgn dia...adriana baru usia sebulan,anak menakan sulungku!!!!!!!!!!!
k,berundur dulu~~ nak kacau adriana..huhu
wassalam~~

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. hurm..apa yg cuba diperkatakan 'hamba'??

    ReplyDelete